Spanish Soul aan de Kleine Berg 040

Leden van 040 MADE for Talent waren in februari te gast bij Antoine Bartels, ondernemer in het prachtige Van der Schoot pand aan de Kleine Berg.

Acteur Frank Lammers daagde zakelijk leider Heleen Huijsjes uit over 2018Eindhoven, Gerrit Vermeer nam ons mee in de architectuurgeschiedenis van dit monument.  

En ik stond als eerste op de zeepkist van dit MADE cafe, met het thema: verbinden. Ik voorzie dat Brabanders zich nog meer gaan verbinden met rest van de wereld.

Ik stapte op de zeepkist en begon te praten.

“Ik neem jullie mee naar de herders op de vlakte van Extremadura in Spanje. Manolo zit ‘s avonds bij het vuur.  Hij ontspant zich, eet een salchicha weg en drinkt wat wijn. We hebben een dag lang met de kudde gelopen, zo’n 30 km: 3 km per uur – dat is het ritme van onze kudde, ruim tweeduizend Merino schapen. We ontspannen bij het vuur tijdens deze Transhumancia, deze trektocht in de seizoenen, en vertellen elkaar verhalen.

Transhumance - View on Portugal by Ellen Altenburg on 500px.comIn vroeger tijden trok de mens rond als nomade mee met de dieren over het land in het ritme van de seizoenen. Als ‘t warm werd in mei, dan trokken zij omhoog de bergen in achter de beesten aan. Tijdens de kou, wanner de eerste sneeuw viel daalden ze af. Ze overwinterden met de dieren in de lage vlakte van het land. Gaandeweg vestigde de mens zich, en werd het hoeden van dieren een beroep: herder. Zo’n 125.00km paden liggen alleen al in Spanje. De meesten zijn ingesleten tot weg, autoweg en snelweg. Brussel heeft eind 20e eeuw geprobeerd deze Transhumancia met steun uit Europa te bewaren als cultureel erfgoed.

Transhumance - El Polvo by Ellen Altenburg on 500px.comManolo is van huis uit bouwvakker, maar hij kan het extra geld als ‘pastor’ / herder goed gebruiken. Als herder blijkt hij een natuurtalent. Manolo drinkt zijn wijn uit de bota en is hevig in discussie over waar de beste Spaanse ham vandaan komt, bij welke slager. Emilio en Manuel zijn het niet met hem eens, maar zij komen dan ook uit een ander departemento. Over de landspolitiek zijn ze eensgezind, en ook dat elke vrouw gewoon met een man moet trouwen.

En ik? Ik liep met hen mee, was op avontuur.

Deze pastores vertelden mij rond het vuur met handen en voeten de prachtigste verhalen over hun cultuur. En tijdens die hele stoffige tocht van weken in dit afgelegen Spaanse platteland kregen we voedsel en onderdak van families onderweg, relaties, gemeenten, voetbalkantines en een herberg…”

Het werd al snel doodstil tijdens mijn verhaal, 100 paar ogen keken mij vragend aan in deze kraakheldere design omgeving. “Waar gaat dit verhaal heen?”

Het was spannend om toe te werken naar het thema verbinden.  Om de nieuwe stappen te schetsen die Brabantse ondernemers volgens mij zullen gaan zetten op het wereldtoneel. Ik had een fijne ervaring, gelukkig was ik niet de enige 😉

  • ‘Wat een originele invalshoek.’
  • ‘Frank L. heeft je heel gelaten!’
  • ‘Prachtig verhaal, we hingen aan je lippen!’
  • ‘Ik wist niet dat we Spaans bloed hadden.’