Leven van het land, kansen voor Brabant (boek / lezing)

Wie door Brabant gaat verbaast zich over het vele groen tussen dorp en stad. Blijft Brabant zo natuurlijk? Staan er straks nog koeien en schapen in de wei? Of zijn er dan alleen nog maar modelboerderijen en wordt Brabant een openluchtmuseum? Leven van het land – kansen voor Brabant

Dit project groeide uit tot een fotoboek over de veranderingen op het platteland van Brabant. Ik reikte het in 2007 uit op de Parade in Den Bosch aan de toenmalige gedeputeerde voor Ecologie Onno Hoes, temidden van 100 Kempische heideschapen.

In het full color fotoboek “Leven van het land, kansen voor Brabant” breng ik met schrijver Rob Punselie en ontwerper Goof Rutten het huidige platteland van Brabant in beeld. We schetsen de dilemma’s van dit unieke gevarieerde landschap. Met dagboekfragmenten van herder Stijn Hilgers die het belang van aaneengesloten natuurgebieden illustreren. De toenemende verstedelijking vraagt daarom nu om visie. Het rijke culturele erfgoed geeft alle aanleiding tot on-Brabantse trots.

Dit idee ontstond in het Brabantse platteland waar ik woon. Diverse subsidies heb ik aangevraagd, partijen bijeen gebracht. Medewerking  van Prof. Arnoud-Jan Bijsterveld, Brabants Landschap, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord Brabant, Drukkerij Verhagen en vele anderen. Bij de uitreiking van het fotoboek aan Onno Hoes, ontstond een stevig gesprek over het voortbestaan van het authentiek Kemische heideschaap en het gebrek aan ouderwetse zandpaden om de kuddes te verplaatsen. De gedeputeerde Ecologie liet zich inspireren en maakte anderhalf jaar  later een paar ton vrij voor het herstel van zandpaden in Noord-Brabant.

Uitgave: CosmicZebra 2007
ISBN: 978 90 77401 03 3
Formaat: 23 x 23cm, 72 pag. full collor, hard cover
Prijs per boek:  €19,50.
Korting bij grotere afname.